Tema Taxi

I den här artikeln kan du läsa mer om olika böcker med temat taxi. Här på sidan har jag ju skrivit väldigt mycket om taxi, men det har mest varit fakta, spaningar från omvärlden, olika tips och diskussioner om taxibranschen. I den här artikeln tänkte jag istället ta ett steg in i den skönlitterära världen och skriva om tre stycken skönlitterära böcker som på något sätt behandlar vårt älskade tema: taxi. Taxin har blivit ett romantiserat inslag i många berättelser, i både böcker och filmer. Ibland behöver man en paus från verkligheten och bara koppla av med lite läsning. Här får du lästips som passar dig som har ett intresse för taxi!

Taxi Driver

”The roaming taxi driver was scrutinizing the streets, seeking people with no private chauffeur” – så inleds den första boken som jag tänkte skriva om. Titeln är just Taxi Driver. Den är dock skriven på engelska, och det finns ingen översättning så vitt jag vet. Därför gäller det att du känner dig bekväm med att läsa texter på engelska om du vill läsa den här boken. Taxi Driver är skriven av författaren Mark Brown och kom ut 2014 på förlaget Createspace Independent Publishing Platform.  I denna bok får vi följa en helt vanlig taxichaufför. Han kör taxi i USA:s huvudstad Washington DC, och är varken speciellt bra eller speciellt dålig på sitt jobb. Men han kämpar på. Stannar vid rött ljus, gasar vid grönt ljus, dag ut och dag in. Som vi alla vet så snackar folk om rätt privata saker när de sitter i taxin, utan att tänka på vad taxichauffören hör. Och en dag förändras allt när vår taxichaufför får reda på mer än han borde. Han dras in i en spännande historia med militärer, FBI och en intrig mot självaste presidenten.  

Taxi Driver

Nasses taxi

Jag tänkte även tipsa om något till de lite yngre läsarna! För barn mellan 3 och 6 år rekommenderas Nasses taxi, skriven av författaren Sven Nordqvist. Boken är utgiven av förlaget Opal år 2018. I denna fartfyllda bok om Nasse faller det sig så att Nasse startar taxiverksamhet efter att han hittat en skottkärra. Skottkärran fungerar nämligen utmärkt att skjutsa folk med. En rolig bok som lär barnen om mer än bara taxi!

Taxi

Den sista boken som jag tänkte skriva om heter kort och gott bara Taxi. Denna bok är skriven av Alexandra Pascalidou och gav ut av Bokförlaget Atlas 2016. Här får vi följa med ett antal taxichaufförer på en 246 sidor lång resa. Taxichaufförerna hör och ser det mesta, och de har spännande berättelser att dela med sig av. Det handlar om människoöden, kärlek, sorg, synd och ett blottat samhälle. Taxichaufförerna får ofta en unik insyn i främmande människors öden.

Taxi

Om du är taxichaufför borde du läsa den för att få höra några kollegors berättelser – du kan säkert känna igen dig i flera av dem. Om du inte är taxichaufför, så borde du läsa den här boken för att få en bättre förståelse för livet som taxichaufför. Jag störde mig dock på en hel del korrekturfel. Boken innehöll en del mindre fel och kanske hade den mått bra av en extra korrekturläsning innan den gick i tryck. Men som helhet tyckte jag ändå om boken. Enkel och spännande läsning om allt det som händer i taxibilar. Rekommenderat läsning för alla som har intresse för både taxibranschen, människans natur och samhället i stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.