Taxivinsten – roadtrip

Taxivinsten – roadtrip

För några år sedan vann jag en galen tävling i radio. Själva tävlingen gick ut på att kunna titlarna och artisterna på tio hårdrockslåtar från 80- och 90-talet som de spelade, och det var på tid mot två andra. Allt var direktsänt i radio så jag var galet nervös, det var nog tur att de ringde och väckte mig på morgonen för att jag blivit en av finalisterna och skulle vara med och tävla direkt på morgonen. På det sättet hann jag inte stressa upp mig utan den nervositet som kom hjälpte mig istället att fokusera.

Mina låtar

Det gick till så att de spelade en låt och den som kunde både titel och namn på låten fick ropa sitt namn. Första låten de spelade var Bed of Roses med Bon Jovi, en av mina favoritsånger sedan många år, jag var först att ropa mitt namn och när jag dessutom kunde sjunga med i låten så blev de imponerade. Bra start!

Nästa låt var Fear of the Dark med Iron Maiden, jag har sett dem live många gånger så jag ropade mitt namn redan efter första tonen tror jag. I samband med den så berättade jag om ett minne jag hade till just den låten som fick alla att skratta. När tredje låten spelades, Animal med Def Leppard, och jag var först igen, ja då visste jag nästan att det här skulle jag ta hem!

Och, det gjorde jag. Vinsten var att under en veckas tid åka uppifrån Umeå och ner till Jönköping med en taxibil. Inte snabbast möjliga väg utan gärna även småvägar. Med mig skulle jag ha minst en vän och under resan skulle vi blogga och vlogga om de platser vi oplanerat hamnade på. Eftersom jag har några vänner som alltid hänger med på minan galenskaper så blev vi fyra stycken som åkte. Vi hann dock inte planera så mycket, vilket var meningen, utan vi bara packade och drog i princip.

Resan startar

Redan på startplatsen i Umeå gjorde vi vårt första blogginlägg bara för att det är så svårt att inte hitta intressanta saker med den staden. Den är rätt stor samtidigt som den känns genuin. När vi var där hade de dessutom en gratiskonsert nere vid älven med bland annat Panetoz. Den var vi givetvis tvungna att kolla in innan vi påbörjade vår resa.

Nästa stopp vi gjorde var inte långt ifrån Umeå, strax utanför Nordmaling ligger Olofsfors bruk som vi hade hört skulle vara fint. De som sagt det hade rätt, det var otroligt vackert och idylliskt och vi fick en dramatiserad guidning kring brukets historia där vi fick se hur arbetare vid bruket levde och verkade.

Ända sen 1762 har det arbetats med järn på Olofsfors bruk. Tack vare skogen och vattendragen så blev det möjligt att framställa högkvalitativt järn. Själva järnmalmen kom från gruvor i Bergslagen och Uppland och de färdiga produkterna exporterades till stora delar av Europa. Olofsfors bruksmiljö är en av de bäst bevarade i hela landet. Innan vi drog vidare passade vi på att äta en lokalproducerad måltid som fick högsta betyg. Eftersom vädret var strålande och solen sken starkt så kollade vi in bra badplatser efter E4.an söderut. Vi hittade en i Salusand, bara några mil från Nordmaling.

Härlig strand

Väl på plats så upptäcker vi värsta utomlandsstranden, nästan. En lång sandstrand med lite folk och grunt vatten. Det fanns dessutom sanddyner så man liksom kunde hitta enskilda platser om man bara ville ligga och sola. Riktigt trevligt ställe!

Efter det eftermiddagsdoppet så bestämde vi oss för att stanna till i nästa stad, Örnsköldsvik, för att äta middag uppe på toppen av det berg som erbjuder utsikt över hela staden och havsinloppet. Inte bara utstikten var spektakulär utan maten också. Vi tog faktiskt surströmming till förrätt bara för att ha provat, och tro det eller ej men det var faktiskt grymt gott!

Första natten spenderades på Höga Kusten hotell bredvid den magnifika Höga Kustenbron. Hela området är fantastiskt och vi hann kolla in omgivningarna lite innan vi gav oss av följande morgon. Istället för att följa E4:an så bestämde vi oss för att åka inåt landet i Ådalen och där besöka häxmuseet i Sandslån. Fatta att vi i Sverige verkligen brände människor på bål, otäckt.

Det blev långa transportsträckor under veckan men vi som inte körde för tillfället passade på att vila eller spela lite quiz, spelautomater eller schack på mobilen. Det roliga var att vi hittade en sida med olika quiz som vi kunde spela mot varandra, superkul var det. I det stora hela så var det en fantastisk roadtrip utan några missöden, allt liksom bara gick smidigt och vi fick en hel del uppmärksamhet under vägen. Givetvis hade radioprogrammet sett till att berätta om vår resa till medier under vägen. Så lite halvkändisar hade vi allt blivit innan vi avslutade vår tur med en brakfest i Jönköping.