Taxi i New York

New York, USA:s folkrikaste stad med en befolkning på över 8 miljoner invånare. De gula taxibilarna är snudd på en symbol för staden. Den gula färgen bestämdes på licensierade taxibilar år 1967. Orsaken var att de skulle bli lättare för kunderna att hitta, och att motverka taxina som körde utan licens. Runt 13 000 taxibilar trixar sig fram på stadens gator. Det är lätt att hitta och stanna en av de tusentals gula bilarna. Var du än är på Manhattan kan du få tag på en taxi inom ett par minuter, alla tider på dygnet. Vi känner igen filmscener när någon kliver direkt ut på gatan från en restaurang, vinkar med handen och hoppar in i en gul taxi. New York har en stor folkmängd på liten yta, så kunder finns det också gott om. Taxin är ledig om skylten på taket lyser. Lyser skylten ”Off duty” betyder det att föraren är ur tjänst. Man kan ändå prova att vinka in den om chauffören tänkt köra åt det hållet.

Kreditkort eller kontanter

Kreditkort eller kontanter

I Sverige ses det som lyx att åka taxi. Inte i New York. Taxi är billigare, snabbare och smidigare och hör till vardagen. Priset börjar på ungefär tre dollar och sedan tickar taxametern på. Reser man inom Manhattan brukar priset landa på mellan fem och femton dollar. Tillkommer gör 8% skatt, samt tips till chauffören. Mellan kl 20 och 06 betalar man 50 cent extra, och under rusningstrafik 16 till 20 en dollar extra. Just i rusningstrafik kan det ibland vara svårt att få tag på taxi, så var ute i god tid. Om chauffören väljer någon av de stora lederna runt Manhattan kan det bli billigare. Fastnar man i den täta trafiken de stora avenyerna kan det bli dyrt. Priset räknas nämligen efter tid och inte efter sträcka. För alla resor genom Manhattan tillkommer en extra avgift som heter New York State Congestion Surcharge på 2,50 dollar. Kommer man till JFK Airport står alltid taxibilar och väntar. Ta en av de gula bilarna, då dessa kör till fast pris in till staden. Man betalar med kort eller kontanter. Betalar man med kort så visas på displayen summan samt ett val för tips på mellan 20, 25 eller 30%. Det går också att skriva in en mindre summa manuellt.

Adress och direktion

New York rutnät

Man uppger inte för chauffören exakt adress. New Yorks gator är byggda enligt ett rutnät så man säger stället till exempel ”hörnet 42nd Street och 9th Aveny”. Därifrån dirigerar man närmare färdväg. Ta gärna en taxi som åker i rätt riktning och spar tid och pengar. Det är tillåtet att åka fyra personer i en bil. Har man mycket bagage kan det vara nödvändigt med två bilar. Numera syns även limegröna taxibilar i New York. Dessa 18 000 nya taxi får endast köra till ytterområdena som Harlem, Staten Island, Brooklyn, Bronx och Queens. Om någon ”grön” chaufför ändå plockar upp passagerare inne på Manhattan blir det böter eller i värsta fall indragen licens. Vill man resa lyxigare finns limousinservice. De är förstås dyrare, men mycket eleganta. Här ska man diskutera priset i förväg eftersom de kör utan taxameter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.