Taxameter eller fastpris?

När man haffar en taxi på väg hem från krogen mitt i natten, eller när man ringer i förväg och bokar en taxi för att åka till flygplatsen, så får man ofta frågan: ”Taxameter eller fastpris?” Självklart vill du välja det billigaste alternativet – men det är inte alltid så enkelt att veta vad som är bäst och vad som lönar sig rent ekonomiskt. Ibland är taxameter ett bra val, men ibland kan priset skena iväg ordentligt om du väljer just taxameter. På samma sätt kan fastpris löna sig rejält ibland, men om du inte riktigt vet hur lång sträcka du ska åka, eller hur lång tid resan kommer att ta, så kan du också bli lurad att betala överpris – och det vill du ju så klart slippa! I den här artikeln tänkte jag därför skriva ner några fördelar och nackdelar med att åka på taxameter respektive fastpris. Kanske kan det hjälpa dig att välja rätt och spara en slant nästa gång du åker taxi!

När ska du välja taxameter?

Taxametern tickar på under hela resan. Hur taxametern fungerar hos olika taxibolag skiljer sig en aning åt, både hemma i Sverige och utomlands. Vissa har ett fastpris för ett visst antal mil innan taxametern börjar räkna extra. Ibland räknar den sträcka, och ibland räknar den tid – ibland en blandning av både och. I Sverige är det här rätt reglerat, men när du åker taxi utomlands kan det vara smart att läsa på om hur taxipriserna fungerar i just det land som du ska åka till innan du reser iväg.

När ska du välja taxameter?

För ofta är det hur taxametern räknar som avgör huruvida du kommer att tjäna på åka på taxameter, eller om fastpris är bättre. Om du till exempel ska resa genom en trafikerad stad, där du står still mycket, så avgörs valet mellan taxameter och fastpris av om taxametern räknar tid eller sträcka. Om den räknar mil kan det löna sig rejält att välja taxameter – då betalar du ju ingenting för den tid som du spenderar i bilkö. Men om taxametern tickar på tid, så kan du behöva betala flera hundralappar för att ni råkade fastna i en bilkö. Om taxametern räknar tid kanske du dessutom bli lurad … det finns nämligen en risk att taxichauffören väljer en rutt som han vet tar längre tid!

När ska du välja fastpris?

Fastpris kan vara riktigt bra om du brukar åka samma sträcka ofta. Då vet du nämligen vad det brukar kosta. Om du behöver åka mitt i rusningstrafiken, eller om du vet att resan av någon anledning kommer att ta längre tid än vanligt, så kan du då välja det vanliga fastpriset, trots att resan skulle vara dyrare än vanligt om du valde taxameter.

När ska du välja fastpris?

Att välja fastpris har ytterligare en stor fördel: det ger nämligen chauffören ett incitament för att komma fram så snabbt som möjligt. När jag har bråttom brukar jag därför alltid välja fastpris. Då vet jag helt säkert att chauffören tar den snabbaste vägen och inte medvetet försöker dra ut på tiden för att få taxametern att ticka några extra kronor!Förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig att välja rätt nästa gång du hoppar in i en taxi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.