Svarttaxi

Välkomna till en ny artikel här på sidan! I den här artikeln tänkte jag debattera ämnet svarttaxi. Vilka fördelar och nackdelar finns med svarttaxi? Och är det okej att ta svarttaxi hem efter en kväll på stan? Det råder delade meningar om detta, men även de som principiellt är emot svarttaxi har förmodligen ändå hoppat in i en svarttaxi någon gång när inga vanliga taxibilar varit tillgängliga. Som sagt, i den här artikeln tänkte jag djupdyka i det här ämnet.

Fördelar med svarttaxi?

Ja, de flesta är väl emot svarttaxibranschen, men vad finns det egentligen för fördelar med svarttaxi? Den mest uppenbara fördelen med svarttaxi är så klart priset. Det är ofta betydligt mycket billigare att ta en svarttaxi hem. Och eftersom svarttaxi håller så lågt pris, så pressar det ned priserna även hos de lagliga taxibolagen. Ytterligare en fördel med svarttaxi är att det finns så många. Om det inte finns några vanliga taxis lediga, så finns det förmodligen ändå en ledig svarttaxi i närheten. Och med dessa fördelar är det inte speciellt konstigt att folk faktiskt tar svarttaxi hem efter ett par öl på krogen.

Fördelar med svarttaxi?

Varför du inte ska åka svarttaxi

Men vad man måste komma ihåg är att svarttaxi är olagligt. De konkurrerar mot de lagliga taxibolagen på orättvisa villkor. De kan hålla så låga priser just därför att de inte betalar skatt på det som du betalar dem – och skatt behövs för att samhället ska fungera. Om vi vill ha ett tryggt och välfungerande samhälle har alla ett ansvar att dra sitt strå till stacken och ta ansvar för sig själv. Alla måste hjälpas åt, och det gäller även när du väljer taxi. Tänk även på de ärliga taxichaufförer som kör för de ordentliga bolagen som sköter sig. De arbetar hårt för sin lön, och de förtjänar betalt. I värsta fall riskerar svarttaxi att slå ut de riktiga bolagen.

Varför du inte ska åka svarttaxi

Att ta svarttaxi är dessutom riskabelt – och kan i värsta fall bli riktigt dyrt. På de lagliga taxibolagen kontrolleras chaufförerna noggrant, så att de faktiskt kan sitt yrka. De har hela tiden koll på var varje bil befinner och på vem som kör vilken bil. Därmed minskar risken för incidenter. I en svarttaxi däremot är du helt utlämnad åt chauffören. Vem har inte hört skräckhistorier om hur folk har blivit rånade i svarttaxi? Det är tyvärr inte ovanligt. Även sexuella övergrepp förekommer. Svarttaxi kanske kan verka som ett billigt alternativ, men bara om du får rätt chaufför. Om du får fel chaufför så kan det istället stå dig dyrt – och då ångrar du nog att du inte betalade den där hundralappen extra för att komma hem säkert och tryggt.

Slutsats

Den givna slutsatsen av den här artikeln är att du alltid bör välja vanlig, laglig taxi. Självklart har jag viss förståelse för den som vinglar in i en svarttaxi efter en krogrunda mitt i vintern. Det är inte speciellt trevligt att stå ute i kylan och vänta om det inte finns någon riktigt taxi tillgänglig – och dessutom är det ju billigare. Men du ska nog tänka om. Det finns många goda anledningar till att vänta på en taxibil från något av de registrerade taxibolagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.