Starta ett eget taxiföretag

Starta ett eget taxiföretag

Under de senaste åren var det riskabelt att starta ett taxiföretag. Många små företag, inklusive taxitjänster med en person, avslutades på grund av kostnadsökningar och oöverträffad konkurrens från delningstjänster. Men marknaden har börjat stabilisera sig. På vissa platser har kostnaderna sjunkit, särskilt för licensiering, och nyheten i Uber och Lyft har avtagit. På vissa marknader kan det vara en bra tid att komma in i denna verksamhet, även om detta inte kommer att vara fallet i alla städer under en tid framöver.

Innan du startar

Kraven på en taxitrafik varierar mycket beroende på var du befinner dig. Om du är i en liten stad kanske du bara behöver en företagslicens och en statlig licens som kostar ett par hundra. Om du är i en storstad kan licensieringskostnaderna bara vara några hundra tusen. I vissa städer kan det till och med vara en begränsning för att starta ett nytt taxiföretag, i vilket fall måste du vänta ett år eller mer eller titta på en alternativ verksamhet, som att bli en Uber- eller Lyft-förare.

Det bästa du kan göra är att kontakta din lokala och statliga myndighet för att se vad som krävs för att du ska starta ett hyttföretag. Ta sedan reda på vad lokala flygplatser kräver, eftersom de vanligtvis har sina egna licensbestämmelser. Med den här informationen i handen vet du om det är möjligt att börja planera nu. På de flesta platser behöver du licenser för att äga och bedriva taxi: en för föraren och en för fordonet. Många städer begränsar antalet taxibilar som kan driva och ta ut en betydande avgift.

När taxilicenser är i hög efterfrågan, med hundratals personer som ansöker varje år och endast ett fåtal tillgängliga per månad, kan vissa städer ofta erbjuda dem genom ett lotterisystem. På dessa marknader kanske du inte kan ansöka varje år, och om du ansöker kan det gå flera år innan ditt namn dras. I småstad är kostnaden för en licens lägre, men i städer som Stockholm och Göteborg är det troligt att kostnaden är ett par hundra, även om det kan ändras från år till år. Lyckligtvis, när kostnaden är högre, bör din möjlighet att tjäna pengar också vara högre, men detta är inte alltid fallet i alla städer.

Undersök

Alla vet att taxibranschen har genomgått en hel del förändringar de senaste åren, främst på grund av resedelningstjänster som Uber och Lyft. Traditionella taxiintäkter har fallit dramatiskt medan kostnaderna har stigit. I många städer var det en garanterad business att äga ett taxiföretag, men under senare år har motsatsen visat sig. Det har varit utbredda rapporter om taxiföretag som går i konkurs. Mycket har förändrats sedan 2018, och fler förändringar förväntas under de kommande åren. Innan du baserar din egen ekonomiska framtid på en taxiverksamhet bör man noggrant undersöka marknaden i din stad såväl som på nationell nivå.

Kan taxichaufförer tjäna bra?

År 2019 uppgick de totala intäkterna för taxi- och limousintjänster till 310 miljarder kronor enligt IBISWorld, med en tillväxttakt på över 10% från 2014 till 2019. Den största tillväxten upplevdes emellertid av bildelningstjänster med online-närvaro. Men visst går det om man har uthålligheten.