Starta ditt eget taxiföretag

För dig som vill starta ett taxiföretag är det mycket tillstånd att ha koll på. Det är också bra om du har koll på lite saker inom juridikens värld om du inte bestämmer dig för att anlita någon för det. Samma sak gäller när det kommer till kunskaper inom ekonomi. Hur du gör, och vad du behöver, för att starta och driva ditt nya taxiföretag kommer du få reda på i denna artikel.

Hur man sätter igång

Transportstyrelsen

För att få starta ett taxiföretag måste du ha ett taxitrafiktillstånd som man ansöker via Transportstyrelsen. För att du ska få driva ett taxiföretag krävs det att du har juridiska baskunskaper tillsammans med ett öga för gällande tekniska krav och regler tillsammans med kunskaper om hur arbetet bedrivs gentemot att hålla en hög trafiksäkerhet. Att köra taxi medför att man som förare måste uppfylla bestämda vilotidsregler, där man måste ha sammanlagt 11 timmars vila under ett dygn, varav vilan får delas upp i två perioder där den ena måste bestå av minst åtta timmars sammanhängande vila. Som alltid när man tänker sätta igång med att starta ett nytt företag så blir det mycket att hålla reda på och det är enkelt att missa eller glömma något. Att gå på den så kallade starta företag-dagen kan vara ett bra sätt att få tips och råd. Detta är ett projekt som arrangeras av flera instanser, Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Patent- och Registreringsverket, Tillväxtverket, Skatteverket tillsammans med Tullverket vilket gör att oavsett vilka frågor du har kommer du kunna få svar på dessa. En annan sak att tänka på är hur du ska göra med kundbeställningar. De flesta taxiföretag är anslutna till en beställningscentral dit kunder ringer och beställer sin taxi och jag skulle råda dig att även du ansluter dig till en sådan för att kunna fokusera på själva transporterna istället och lämna det administrativa till beställningscentralen. När du sedan anställer personal så glöm inte att anmäla dig som arbetsgivare till Skatteverket.

Utveckla och växa

Utveckla och växa

För att kunna utveckla ditt taxiföretag kan det vara bra att försöka nå nya marknader och skaffa fler taxibilar. När man bestämmer sig för att utöka verksamheten med fler bilar så kommer man behöva styrka sina ekonomiska resurser och man kommer sedan att få sin lämplighet provad på nytt. För den första taxibilen krävs ett kapital och reserv på minst 100 000 kronor. För varje bil utöver det krävs 50 000 kronor istället. Ett bra sätt att försöka utöka sin verksamhet på är att ta del av de offentliga upphandlingar som årligen sker i kom och landstinget, gällandes transporttjänster som färdtjänst med flera men också försöka sluta företagsavtal gällandes tjänstetaxi eller budkörningar. Inom alla företag så är ekonomin såklart väldigt viktig och ett sätt att öka företagets intäkter som man också utnyttjar är reklamförsäljning på fordonen som ingår i taxiföretaget. För att hitta andra sätt att utveckla och växa som företag kan man ta tips från branschförbund och även använda internet till att marknadsföra sig. För dig som tänkt starta ett taxiföretag så hoppas jag att denna artikel hjälpt dig en liten bit på traven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.