Om Lyft och Uber

Uber och Lyft är två tjänster som bland annat tillåter dig att boka transportering med bil, direkt i din mobiltelefon. De två tjänsterna funkar alltså ungefär som taxi, men låter dig skippa telefonsamtalet eftersom du ser de tillgängliga bilarna snurra runt i de respektive apparna.Uber har funnits sedan 2009 och har sitt huvudkontor i San Francisco på amerikanska västkusten. Tjänsten har varit en succé på många sätt och finns idag i 785 storstadsområden runt om i världen.Tre år efter Ubers start dök konkurrenten Lyft upp på marknaden. Även den föddes i San Francisco och har blivit mycket populär, dock bara i USA än så länge.

Fördelar

Många slogs av den genialiska enkelheten i Ubers idé när appen lanserades. Tjänsten tillåter användaren att enkelt och snabbt beställa transport i sin telefon, och hen vet precis var bilen är tack vare den interaktiva kartan som syns på mobilskärmen.

Uber och Lyft

Inte bara det, men Uber och Lyft visar dig precis vem det är som kör bilen som ska ta dig till din destination. En liten bild och ett namn tillsammans med förarens ranking dyker upp när tjänsterna har matchat dig med en förare i närheten. Rankingen visas med hjälp av stjärnsymboler, och fem stjärnor är den högsta ranking föraren kan ha. Efter varje åktur ger passageraren sin förare ett betyg. Fem stjärnor är som sagt max, och ger du föraren ett lågt betyg så blir du inte matchad med hen igen. Men det är inte bara passageraren som ger betyg. Förare får också chans att ge lågt betyg till konsumenter som de uppfattar som störande. Detta system skapar i praktiken en viss trygghet eftersom du vet vem du sitter i bilen med och faktiskt kan kontakta personen efter åkturen om du exempelvis har glömt något i fordonet. Du kan också kontakta Uber eller Lyft angående din förare om hen har betett sig illa, och betygssystemet uppmuntrar både förare och passagerare att behandla varandra med grundläggande respekt. Uber och Lyft erbjuder dessutom sina användare möjlighet att åka tillsammans med andra passagerare i vissa städer. Apparna matchar dig inte bara med en förare, utan även med användare som ska åt ungefär samma håll på samma gång. Att ta en bil istället för två eller tre minskar så klart både miljöpåverkan, och även kostnaden för de som väljer tjänsten.

Nackdelar

Uber till USA

Men det är inte bara positiva nyheter som dyker upp i samband med Uber och Lyft. Många taxiföretag blir förstås lidande när den här typen av prisvärda, behändiga tjänster uppenbarar sig. En artikel i Business Insider från januari 2019 rapporterar dessutom att det kanske inte bara är taxiverksamheten, utan även kollektivtrafiken som påverkas av det ökande användandet av Uber och Lyft i USA. Trots sina försök att göra taxiåkande säkert och behagligt är Uber och Lyft förstås inte perfekta heller. Rapporter om överfall, sexism, homofobi och mycket annat har uppmärksammats under de senaste åren. På platser där Uber och Lyft konkurrerar pressas dessutom priserna ner till en nästan ofattbar nivå. Detta påverkar förstås både de anställda och den service de kan ge sina kunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.