Gul taxi i New York

Det är väl något speciellt med de gula taxibilar som glider omkring på gatorna längs Manhattan? Tack vare dem har denna speciella nyans av gul och orange blivit en kulturell symbol och synonymt med taxibilar över hela världen. De flesta som tänker ”taxi” ser antagligen en gul taxibil i New York framför sig. Taxibilarna i New York har blivit något mer än taxi, och många som åker till staden tar en taxi – utan att egentligen ha någon särskild destination. De åker för åkandets skull. Den gula taxin i New York har blivit en turistattraktion, som lockar människor från hela världen till The Big Apple. I den här artikeln ska jag skriva mer om detta fenomen!

Kulturell symbol

Ja, den gula taxibilen som åker längs gatorna på Manhattan har blivit något av en kulturell symbol som fångar känslan av New York. I hur många filmer har man inte sätt hur huvudperson hoppar in i en gula taxi? Spännande biljakter med explosioner, romantiska scener med älskare som måste hinna upp sina älskarinnor innan de går ombord på flygplanet? Många stora filmögonblick har inkluderat den gula taxin. Och tack vare att New York-taxin har framträtt på vita duken så många gånger har den blivit en kulturell symbol, en ikon både för hela filmbranschen och för staden New York.  Det är ingen dålig bedrift. Den gula taxibilen på Manhattan har blivit till en romantiserad symbol för ett av världens kulturella centrum.

Kulturell symbol

Turistattraktion

Och tack vare sin symboliska status har de gula taxibilarna blivit små rullande turistattraktioner. Att åka taxi på Manhattan har blivit något som man måste ha gjort innan man dör. Det finns med på de flestas ”bucketlist”. Och den gula turistattraktionen lockar en mängd besökare till New York varje år. Kanske inte enbart för att åka taxi, men delvis. Det är en av de saker man måste göra när man besöker staden helt enkelt.

Tips för taxi i New York

Här följer några tips till dig som vill åka taxi i New York. Det första som du behöver känna till är priset. Räkna med att framkörningen kostar runt 2,5 dollar, och att det sedan kostar runt 50 cent för att åka ungefär tre kvarter. Det är alltså inte särskilt dyrt. Priset är dock förhandlingsbart. Så om du ska åka en längre sträcka bör du först komma överens med chaufförer om ett rimligt pris. Tänk också på att det är dyrare att åka på kvällar och nätter. Och i rusningstrafik mellan 16 och 20 kostar det också extra.

Tips för taxi i New York

I New York är det också väldigt viktigt med dricks. Egentligen är det inte ens dricks, utan en extra avgift. Det är inte alls frivilligt, utan någon som du måste betala. Det gäller även för taxi i New York. Om du betalar med kort så kan du med ett knapptryck enkelt välja antingen 20 %, 25 % eller 30 % dricks. Men om du betalar med kontanter så måste du räkna ut rätt dricks. Om du gör fel så kan du räkna med att din taxichaufför blir rejält arg och otrevlig. Du ska inte tro att folk i New York är artigt tystlåtna och serviceinriktade som i Sverige – om du gör fel här så får du veta det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.